Noticia25/01/2022

Projecte Clara: 15 anys donant suport al creixement de la dona.

“A través d’aquest projecte acompanyem a dones en els seus processos individuals i grupals, buscant l’optimització de les seves capacitats, generant processos de participació cada vegada més conscients, facilitant eines psicològiques per a un millor desenvolupament de la seva vida quotidiana i que, en el seu conjunt, contribueixen a la millora de la relació amb elles mateixes i amb les persones del seu entorn”. Així descriu Raquel Turegano la labor que realitza en el Projecte Clara que funciona en la Càritas Diocesana de Tortosa des de 2007.

En el procés d’Acolliment, realitzat pels equips parroquials i interparroquials de Càritas, s’aconsegueix identificar a les dones necessitades d’aquest reforç humà i psicològic que els permeti fer front a les situacions adverses que els acompanyen. Les nostres participants són, en la seva majoria d’Espanya (41%), però també n’hi ha d’altres països com el Marroc, Colòmbia, Romania, l’Argentina, Bolívia, Hondures, Holanda,  Polònia, Ucraïna i el Perú, entre altres; tota elles amb pocs recursos econòmics i alguna problemàtica en l’àrea de la salut psicològica, com a estrès, ansietat, depressió, maltractaments o qualsevol tipus de dificultat que pertorba negativament la seva vida quotidiana. 

 

 “Aquest tipus de projectes, que busquen la promoció de la persona, fan possible l’apoderament personal, generen motivació i potencien el desenvolupament d’eines per a superar els problemes i normalitzar la vida de les persones que acudeixen a Càritas”, d’acord amb l’informe de 2021 presentat per Raquel en dies passats.

En total, 123 dones van ser acompanyades en tallers individuals i grupals realitzats als deixo anar de 2021; on es van tractar temes com a “Assertivitat i millora de la comunicació”, “Prevenció de l’estrès per a millorar la salut” i “Autoestima per a la prevenció de violència de gènere”.  “Enguany la pandèmia ha afectat la realització d’activitats tal com les havíem realitzat altres anys, però ens hem anat adaptant als canvis i a les restriccions, sense deixar de seguir endavant amb el projecte”, segons indica l’informe.

El Projecte Clara s’està desenvolupant a Vinaròs, La Ràpita, Tortosa i Benicarló, però s’espera que aviat estigui operant en altres equips parroquials de Càritas. Per a enguany s’espera que els grups s’enforteixin i el nombre de voluntàries permeti arribar a més dones necessitades de suport. Seran així 15 anys arribant al cor trencat de les dones que desitgen aixecar el cap i emprendre una nova vida, on elles siguin les protagonistes.