ESGLÉSIA PEL TREBALL DECENT DAVANT EL PROPER 1r DE MAIG
Des de la iniciativa Església pel Treball Decent (www.iglesiaporeltrabajodecente.org) , de la qual en forma part, entre d’altres entitats, Càritas, som conscients de que la dignitat del treball i el treball decent és una prioritat humana i, per tant, una prioritat cristiana i compromís de tota l’Església. Per aquest motiu sota el lema “Sense compromís no hi ha treball decent”, davant de la celebració del 1r de Maig, Dia Internacional del Treball, la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD en esp.) denuncia que la precarietat i la inestabilitat laboral fan que moltes persones, malgrat tenir un treball, no aconsegueixin sortir de la pobresa. A més a més, l’actual generació d’ocupació amb un manifest deteriorament del mercat del laboral, afecta principalment dones, joves i migrants.
La crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia ha duplicat la taxa de precarietat laboral. Segons el darrer informe FOESSA “Evolución de la cohesión social y consecuencias de la Covid-19 en España”, prop de dos milions de llars (10,3%) sofreixen les conseqüències de la inestabilitat laboral greu degut a que el sustentador principal ha estat tres o més mesos en atur o bé ha tingut tres o més contractes diferents en distintes empreses. D’altra banda més d’un milió de famílies (1.023.900) tenen a tots els seus membres en atur, mentre que 589.000 no disposen de cap tipus d’ingrés periòdic.
Pel que respecta a Catalunya, també segons FOESSA en el seu darrer “Informe obre l’exclusió i desenvolupament de l’exclusió social a Catalunya”, prop del 30% de la població catalana viu en l’exclusió social.
Segons la darrera EPA (Encuesta de Población Activa) del 4t trimestre de 2021, l’atur (13,33%) afecta a més dones que a homes (1.650.600 vs 1.448.200); uns 7,5 punts percentuals superior entre la població estrangera (20,89%). Pel que fa als joves, la manca de treball afecta al 30,7% dels menors entre 16 i 24 anys.
Davant aquesta realitat des de ITD es plantegen algunes mesures urgents per a reconduir la situació, com ara:
- Igualtat salarial, polítiques socials i de gènere.
- Creació d’ocupació juvenil de qualitat.
- La promoció d’un entorn de treball segur.
- Que les treballadores de la llar tinguin accés als mateixos drets que la resta de treballadors i treballadores.
- La regularització urgent de les persones migrants.
- L’accés a mesures de protecció social per a aquelles persones que no puguin accedir a un treball.
Església pel Treball Decent enfatitza que “la crisi ha visibilitzat la necessitat d’un canvi en el sistema productiu, que sigui capaç de crear ocupació que aportin valor i amb condicions laborals dignes, per davant un sistema que prioritza el benefici econòmic i “descarta” a les persones, principalment dones, joves i migrants”.