Noticia10/02/2023

S. M. la Reina Sofia inaugura un allotjament temporal a Fraga construït gràcies a un conveni entre la Fundació Reina Sofia i Càritas

Les instal·lacions acolliran en condicions dignes a persones temporeres i en situació d'exclusió social

Sa Majestat la Reina Donya Sofía ha inaugurat aquest divendres a Fraga (Huesca) un allotjament temporal per a persones temporeres i en situació d’exclusió social, construït gràcies a un conveni de col·laboració subscrit per la Fundació Reina Sofia a iniciativa de Sa Majestat, i Càritas Espanyola en 2022.

Les instal·lacions seran gestionades per Càritas diocesana de Barbastre-Montsó i adequades en col·laboració amb l’Ajuntament de Fraga. Es tracta d’un innovador projecte de col·laboració les lliçons apreses de la qual serviran per a avaluar la viabilitat de la seva rèplica en altres zones d’Espanya.

A l’acte també han assistit l’alcalde de Fraga, Santiago Burgos; el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo; el president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón; la directora de Càritas diocesana de Barbastre-Montsó, Amparo Tierz, i la secretària general, Ana Belén Andreu, entre altres autoritats.

Escassetat d’habitatges
La Comarca aragonesa del Baix Cinca és una zona de gran activitat agrícola, especialment durant els mesos d’estiu per les campanyes de recollida de fruita. Des de fa anys, tot el territori presenta gran afluència de persones i una preocupant escassetat d’habitatges. La pandèmia de COVID-19, declarada al març de 2020, va posar en evidència la situació d’especial vulnerabilitat en la qual viuen les persones temporeres a causa de la falta d’un habitatge adequat, que garanteixi la seva seguretat i unes condicions dignes.

Arran d’aquestes circumstàncies, Càritas i la Fundació Reina Sofia van donar inici a aquest innovador projecte d’allotjament temporal, que entrarà en funcionament durant la primavera de 2023. Inicialment, les instal·lacions donaran allotjament a 24 persones, però s’espera poder acollir fins a 32. Les instal·lacions compten amb cinc mòduls, quatre dedicats a dormitori i lavabo i un cinquè que realitzarà les funcions de menjador. A més, compta amb un servei de bugaderia i menjador, a més d’una àrea exterior amb zones arbrades.

La Fundació Reina Sofia ha destinat 150.000 euros a la construcció d’aquestes instal·lacions en les quals a més de proporcionar un allotjament es desenvoluparà un projecte social d’atenció a aquestes persones, liderat per Càritas. L’Ajuntament de Fraga i Càritas es coordinaran amb els serveis socials de la comarca a manera que aquests allotjaments serveixin també en cas d’emergència per a atendre persones que es trobin en risc d’exclusió residencial.

DESCARREGAR NOTA

DESCARREGAR IMATGE