Noticia20/11/2023

19 de novembre, Jornada Mundial dels Pobres: “No apartis el teu rostre del pobre”

Amb motiu de la celebració, el diumenge 19 de novembre, de la VII Jornada Mundial dels Pobres, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i Càritas sumen de nou els seus esforços per a mobilitzar a les comunitats cristianes i a tota la societat en els objectius d’aquesta cita anual convocada pel papa Francesc.

La idea d’impulsar aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre de 2016, durant el tancament de l’Any de la Misericòrdia i quan en la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. En finalitzar l’homilia, i de manera espontània, Francisco va expressar un desig: «voldria que avui fos la Jornada dels Pobres».

El Papa exhorta a no apartar la mirada de les noves formes de pobresa, com les poblacions que viuen en zones de guerra.

En aquesta setena edició, sota el lema “No aparts el teu rostre del pobre”, Francisco exhorta a no apartar la mirada dels quals estan en dificultat, com les persones que viuen en zones de guerra, els que no arriben a fi de mes, els que són explotats en el treball i els joves presoners d’una cultura que els fa sentir-se fracassats. “Tots són els nostres proïsmes, necessitem un compromís polític i legislatiu seriós i eficaç”, assegura el Sant Pare.

“Els pobres -escriu Francisco- es tornen imatges que poden commoure per alguns instants, però quan es troben en carn i os pel carrer, llavors intervenen el fastigueig i la marginació”. No obstant això, la paràbola del bon samarità, subratlla, interpel·la el present. “Delegar en uns altres és fàcil; oferir diners perquè uns altres facin caritat és un gest generós; la vocació de tot cristià és implicar-se en primera persona”, recorda el Pontífex.

Francisco crida l’atenció sobre les “noves formes de pobresa”. De mode particular, subratlla, “les poblacions que viuen en zones de guerra, especialment en els nens privats d’un present serè i d’un futur digne”. “Ningú podrà acostumar-se mai a aquesta situació; mantinguem viu cada intent perquè la pau s’afirmi com a do del Senyor Resucitado i fruit del compromís per la justícia i el diàleg”, apunta.

El Papa també es refereix les moltíssimes famílies que es tornen encara més indigents a causa de les especulacions que provoquen l’augment dels costos de vida. “Els salaris -afegeix- s’acaben ràpidament, obligant a privacions que atempten contra la dignitat de les persones. Si en una família s’ha de triar entre el menjar per a subsistir i les medicines per a recuperar la salut, llavors ha de fer-se escoltar la veu del qual reclama el dret de tots dos béns, en nom de la dignitat de la persona humana”.

La precarietat laboral, els treballadors pobres, les víctimes d’accidents laborals són també per a Francisco serioses crits d’atenció sobre el “desordre ètic” que marca el món del treball. Enmig d’aquestes dramàtiques situacions de pobresa, el Papa destaca especialment una: la que afecta els joves, que viuen “enganyats per una cultura que els porta a sentir-se “incomplets” i “fracassats”.

Enfront d’aquesta realitat, el Papa confia en el desenvolupament de «la solidaritat i la subsidiarietat de tants ciutadans que creïn en el valor del compromís voluntari de lliurament als pobres. A l’una exhorta a “estimular i a fer pressió perquè les institucions públiques compleixin bé el seu deure”. En una clara crida al compromís de tots, el Sant Pare demana no quedar-se de braços plegats, esperant rebre alguna cosa «de l’alt». «Els qui viuen en condicions de pobresa també han de ser implicats i acompanyats en un procés de canvi i responsabilitat», escriu Bergoglio.

Com a gest de fraternitat, el Papa exhorta a compartir amb les persones en situació d’exclusió la taula de les nostres cases, al mateix temps que agraeix la constant atenció i dedicació que presten diàriament molts «veïns de casa» que no són «superhomes», sinó persones capaces d’escoltar, dialogar i aconsellar. «La gratitud cap a tants voluntaris demana fer-se oració perquè el seu testimoniatge pugui ser fecund», afirma Francisco.

A fi d’animar la celebració d’aquesta Jornada, la CEE i Càritas han preparat diversos materials per a la seva utilització per part de totes les diòcesis, parròquies, comunitats, moviments, associacions i institucions de l’Església.

Aquesta convocatòria és una nova oportunitat per a reflexionar sobre com donar una resposta adequada que porti alleujament i pau a tantes persones, deixades a la mercè de la incertesa i la precarietat. Amb aquest objectiu, els promotors de la Jornada proposen “contemplar i orar per les persones que estan vivint aquestes situacions, i acostar la realitat d’altres llocs del món, del nostre barri o localitat, per a demanar en oració no mirar cap a un altre costat sinó aprendre a mirar amb tendresa i compassió als quals estan al voltant”.

Materials per a la difusió de la jornada

Amb la finalitat d’ajudar a viure aquesta Jornada en les comunitats cristianes i, en tota la societat, s’ofereixen els següents materials:

Pautes per a l’animació de les comunitats

Guió per a l’homilia

Subsidi litúrgic