Càritas amb Ucraïna
Fem costat a la població víctima dels atacs i l'emergència humanitària.
Emergència a Ucraïna
La invasió d’Ucraïna per part de Russa el 24 febrer 2022 ha suposat un punt d’inflexió en la història d’Ucraïna, d’Europa i del món. Estem en el tercer any d’un conflicte amb un impacte mundial enorme (inflació de recursos energètics, disminució de les exportacions agrícoles). Ucraïna s’emporta la pitjor part, amb el 40% de la població ucraïnesa dependent de l’ajuda humanitària per a sobreviure (uns 18 milions de persones).
L’est del país viu un continu conflicte a foc obert. En aquesta zona, els desplaçaments interns continuen i la situació humanitària continua sent molt greu. En les zones desocupades, s’estan realitzant estudis per a valorar totes les necessitats. La restauració d’habitatges, accés a béns bàsics, desminat de terres agrícoles, i restauració d’infraestructures bàsiques són les principals prioritats.
Treballem a Ucraïna des de 2010, i des de 2014 a la regió del Donbass. En aquests moments donem suport al treball humanitari de Càritas Ucraïna i les Càritas de països europeus fronterers.
Hem assignat ja un total de 6,38 milions d’euros i està previst destinar altres 4 milions.
L’emergència en xifres
La nostra acció a Ucraïna
Donem resposta a la crisi humanitària al país.
Durant l’any 2023, les Càritas a Ucraïna han atès a més de 1,3 milions de persones oferint els següents serveis:
- Suport psicosocial i educació.
- Allotjament, aigua i sanejament.
- Menjar i necessitats bàsiques.
- Ajuda econòmica.
Per a aquest 2024 les estratègies d’intervenció es distingeixen entre l’est del país, on l’ajuda humanitària d’emergència continua sent bàsica, i el centre i oest, on la integració social, l’accés al mercat laboral (moltes persones ja han acabat amb els seus estalvis), l’accés a la salut i educació, l’accés a un allotjament digne de mitja estada, i l’atenció a la salut mental i a les persones amb diversitat funcional, són la prioritat.
La nostra acció als països limítrofs
El nombre de refugiats que ha generat aquest conflicte és molt alt, coneix les nostres línies de treball als països d’acolliment.
El conflicte armat ha provocat un moviment migratori massiu, tant internament com fora de les fronteres d’Ucraïna. La xifra es manté en més de 6.400.000 persones (ACNUR 31/12/2023).
Totes les Càritas de la regió s’han mobilitzat davant l’arribada de persones refugiades ucraïneses, col·laborant amb governs i altres organitzacions per a garantir l’atenció, el compliment dels drets dels refugiats i la millor integració possible per part de les comunitats locals.
Persones ateses en cada país
- Polònia: més de 70.000.
- Romania: més de 55.000.
- Moldàvia: més de 80.000.
- Eslovàquia: més 5.000.
La nostra acció a Espanya
Donem resposta a la crisi humanitària al país.
L’acció de la Confederació de Càritas per a atendre i acollir a les persones i famílies procedents d’Ucraïna s’ha normalitzat dins dels recursos i espais d’acolliment. Hem atès un total de 4.098 persones i els recursos econòmics invertits han ascendit a 651.839 euros.
Quant als tipus de respostes, es destaquen:
- Alimentació, roba, calçat, i altres estris (menjadors, economats…) amb 2.917 respostes i per un import de 529.200 euros.
- Habitatge i organització de la llar amb 1.002 respostes amb un import de 75.317 euros.
Necessitem la teva ajuda urgent, dona ara
Kit d'aliments i accés a aigua potable
Kit de medicaments i material d'higiene i salut
Material de refugi i combustible per a escalfar