25/01/2024

Noves deduccions fiscals per a les donacions

Són moltes les persones sensibles a la situació d’altres, per això no dubten a implicar-se de forma més activa. Una manera de fer-ho és a través d’aportacions econòmiques que suposen posar un granet de sorra i col·laborar dignificant la vida d’aquelles persones que van quedant enrere.

Aquesta generositat neix del desig desinteressat d’ajudar, i avui celebrem que ajudar costa molt poc i que les modificacions incloses en la nova Llei de Mecenatge, millora els incentius fiscals i reconeix noves formes de donatius i col·laboracions.

Des d’aquest mes de gener

Des de l’1 de gener de 2024, els donatius que realitzis a Càritas tenen unes deduccions fiscals que amb la nova llei de mecenatge són encara més avantatjoses *.

Si ets una persona física que fa la declaració de la renda:

  • Et dedueixes un 80% dels primers 250 euros donats, és a dir, 150 euros.
  • A partir d’aquesta quantitat, deduiràs un 40%.
  • A més, si els dos anys anteriors dona almenys la mateixa quantitat, la deducció puja al 45%.

Si ets una empresa corresponsable i solidària, aquestes són les deduccions en l’Impost de Societats:

  • Un 40% de les teves donacions.
  • Si en els dos anys anteriors dona almenys la mateixa quantitat, puja al 50%.

A més, la nova llei introdueix el concepte de donació fiscalment deduïble quan hi hagi una cessió d’ús de mobles i immobles en el marc de la donació de drets.

També s’amplia el concepte de conveni de col·laboració empresarial, de manera que sigui possible incloure les aportacions en espècie, inclosa la prestació gratuïta de serveis.

Així i tot, volem recordar que aquesta és una informació genèrica, que pot variar segons la teva comunitat autònoma.

* RDL 6/2023 (Reial Decret llei 6/2023, de 19 de desembre pel qual s’aproven mesures urgents per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge) publicat el passat 20 de desembre, incorpora modificacions importants en la vigent Llei 49/2002 de Mecenatge.