Dret a l’alimentació
El nostre gran repte és treballar amb determinació i de manera molt activa per a assegurar que totes les persones, especialment les més empobrides, tinguin accés a una alimentació sana, nutritiva i suficient. Treballant per a posar fi a totes les formes de malnutrició i incrementar la resiliència de les comunitats, de manera que el dret a l’alimentació sigui una realitat per a les persones més vulnerables i excloses.
- Impulsem l’agricultura a petita escala.
- Donem el major protagonisme al lideratge de les dones com a agents de desenvolupament de les comunitats locals.
- Centrem els nostres objectius en la consolidació d’un bon sistema de mercats agrícoles.
- Desenvolupem accions d’incidència social i política que enforteixin el diàleg entre la societat civil i els governs.
Construcció de pau
Càritas creu en la necessitat de promoure societats pacífiques basades en el respecte dels Drets Humans i l’Estat de Dret, en una gestió pública de qualitat a tots els nivells, i unes institucions eficaces i inclusives que garanteixin la transparència i la rendició de comptes.
A través de projectes i programes que responen a realitats de pobresa, exclusió social, violència, maltractament, explotació, tracta, desigualtat en l’accés a la justícia, Càritas contribueix a la construcció de la pau. Fem costat a la societat civil enfortint les capacitats dels defensors de DDHH i de les organitzacions.
Cura de la creació
Càritas treballa des d’un enfocament integral de la cura de la creació, que considera que la crisi ambiental està lligada a la crisi social i al patiment de les persones més pobres. Busquem propiciar un canvi en les maneres de viure i en les decisions polítiques per a impulsar una societat solidària i un planeta habitable per a tots els pobles, no sols avui, sinó pensant en el demà i en les generacions futures.
Som conscients que les persones més pobres són també les més vulnerables davant el canvi climàtic. Per i per a això, Càritas és present en diversos països per a preservar la terra i l’aigua i defensar la supervivència de les comunitats indígenes i pageses.
Descobreix a Ampliar la mirada les nostres propostes per a canviar els estils de vida i aconseguir entre tots revertir la deterioració mediambiental.
Acció humanitària
El nostre model d’intervenció, basat en l’enfortiment de les capacitats locals, té uns senyals d’identitat pròpies:
- Caritat cristiana: posa en el centre la justícia i l’accés de les víctimes al dret a una acció humanitària orientada a alleujar el sofriment, garantir la seva subsistència, protegir els seus drets fonamentals i defensar la seva dignitat.
- Subsidiarietat: enfortint l’autonomia de l’Església local, les seves decisions i capacitats.
- Fraternitat: respecte mutu i col·laboració entre les diferents Càritas i l’Església local.
- Resultats: vetllant per l’eficàcia, eficiència i transparència en la nostra gestió.
- Treballem en el marc de la resposta immediata a les emergències, però també dins de les fases de pre-emergència (donant suport a la preparació i l’enfortiment institucional dels nostres socis locals) i de post-emergència (referent a activitats de reconstrucció, rehabilitació i recuperació de mitjans de vida).
Mobilitat humana
Defensem els drets i la dignitat de les persones migrants i refugiades a tot el món, la casa comuna. La migració global és un gran desafiament per al món actual i una prioritat per a l’Església catòlica. Càritas treballa a Espanya en la xarxa Migrants amb Drets, i a nivell internacional en altres xarxes d’Església com la Xarxa d’Àfrica i Europa per a la Mobilitat Humana (RAEMH) o la Xarxa Eclesial Llatinoamericana i Del Carib de Migració, Desplaçament, Refugi i Tràfic de Persones (Xarxa CLAM).
Les nostres principals línies se centren:
- Acollir: ampliar les possibilitats perquè els migrants i refugiats puguin entrar de manera segura i legal als països de destinació.
- Protegir: defensa dels drets i de la dignitat dels migrants i refugiats, independentment del seu estatus migratori, perquè el dret a la vida no pot dependre de l’estatus legal d’una persona.
- Promoure: garantir el desenvolupament humà integral de totes les persones migrants i refugiades, juntament amb el de les comunitats locals d’acolliment.
- Integrar: la trobada de cultures diferents és una font d’enriquiment mutu, ja que la inclusió i la participació contribueixen al desenvolupament de la societat.
Visita la nostra exposició Trobar per a trobar-nos i descobreix com acollim, protegim, promovem i integrem a les persones en situació de mobilitat.