Càritas reivindica el dret a una alimentació saludable, sostenible i inclusiva
16 d'octubre, Dia Mundial de l'Alimentació
El 16 d’octubre de cada any, se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, proclamat en 1979 per la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). La seva finalitat és conscienciar als pobles del món sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. El dia coincideix amb la data de fundació de la FAO en 1945.
L’accés a una alimentació saludable, sostenible i inclusiva continua sent un dret inaccessible per a una part important de la població mundial. La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) afirma en el seu informe “L’estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món 2023” que entre 691 i 783 milions de persones van patir fam en 2022 a tot el món. Aquesta dada assenyala que l’any passat 122 milions de persones més van patir fam en comparació amb 2019, previ a l’inici de la pandèmia.
Aquest dilluns 16 d’octubre se celebra el Dia mundial de l’Alimentació i un any més, la cita no està exempta de desafiaments. Encara que es van registrar avanços en la disminució de la fam a Àsia i Amèrica Llatina va continuar augmentant a Àsia occidental, el Carib i totes les subregions d’Àfrica.
A tot el món, la inseguretat alimentària afecta de manera desproporcionada a les dones i als habitants de les zones rurals. En molts països, l’augment del cost d’una dieta saludable va coincidir amb un descens dels ingressos disponibles. Més de 3.100 milions de persones (42%) no podien permetre’s una dieta saludable en 2021, la qual cosa representa un augment de 134 milions de persones en comparació amb 2019, abans de la pandèmia.
Pujada dels preus dels aliments
Si centrem la mirada en el context espanyol, observem que productes bàsics com el pa o la fruita fresca han augmentat en més del 20% i els llegums un 36%. Altres productes com els ous, les patates i la llet han experimentat un significatiu increment superior al 40%, mentre que en el sucre i els olis la pujada és superior al 60%. (INE 2021-2023).
Aquesta alça de preus suposa un desafiament addicional per a aquelles economies amb ingressos baixos, que han de destinar una part significativa dels seus recursos, i, així i tot, no aconsegueixen assegurar-se una alimentació ni suficient ni adequada.
D’acord amb les dades de EINSFOESSA, en 2021 el 23% de la població es va veure obligada a reduir les seves despeses en alimentació. Una situació que s’agreuja encara més entre les persones en situació d’exclusió, afectant el 59%. I el 12,6% de la població, prop de 6 milions de persones, està experimentant privacions alimentoses fins al punt d’impedir-los portar una dieta adequada. I torna a ser la població en situació d’exclusió la que en major mesura viu aquesta situació (41,5%)
“En aquest dia mundial de l’alimentació volem denunciar que el problema no radica en la falta d’aliments en el planeta, sinó en la seva accessibilitat i en el com es realitza aquest accés, perquè cada persona pugui triar una dieta de qualitat, equilibrada, nutritiva, suficient i adequada a gustos, costums i estat de salut. L’alimentació és un bé públic que exerceix un paper essencial en la vida i el benestar de tot ésser humà. No és una mercaderia i no ha de tractar-se com a tal”, explica María Martínez del programa pel dret a una alimentació saludable, sostenible i inclusiva de Càritas Espanyola.
Càritas afirma amb fermesa que qualsevol debat sobre els sistemes alimentaris ha de tenir com a eix central la justícia i la dignitat humana, per a fer realitat el principi de “no deixar a ningú enrere” que sustenta l’Agenda 2030, subratlla un comunicat de Caritas Internationalis, amb motiu del Cim sobre Sistemes Alimentaris de l’ONU, celebrada al setembre de 2021.
El referent de Seguretat Alimentària de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola, Ángel Fernández, explica que “un enfocament dels sistemes alimentaris basat en els drets humans anteposa les persones -i el seu entorn vital- als beneficis”. “Les normes de drets humans -afegeix- garanteixen que els mercats estiguin al servei de les necessitats socials i obliguen els Estats a concedir a les persones una protecció social adequada, una participació integradora, institucions responsables i accés a mitjans de reparació”.
Jornada sobre dret a l’alimentació
Per a fomentar i conscienciar a la societat sobre la importància de garantir el dret a una alimentació saludable, sostenible i inclusiva, Càritas Espanyola celebrarà dilluns que ve 16 d’octubre, una jornada oberta a la Sala Dom 360 de la Facultat d’Enginyers Agrònoms de Madrid (Av. Porta del Ferro, 2).
La jornada serà inaugurada per la secretària general de Càritas Espanyola, Natalia Peiro. L’objectiu d’aquesta trobada és analitzar algunes de les variables que es mouen al voltant d’aquest dret bàsic: interessos, estratègies i màrqueting, beneficis, “guanyadors” i col·lectius perjudicats. I també per a ressaltar la necessitat de disposar d’indicadors que permetin el mesurament de la inseguretat alimentària, que ens situïn en la dimensió d’aquest problema i en les seves conseqüències.
A més de compartir algunes iniciatives creatives i innovadores d’algunes Càritas – entre elles la publicació d’un còmic- es facilitarà el diàleg i l’intercanvi d’experiències amb altres grups i entitats socials, que permetin sumar anàlisis i propostes en la consecució real d’aquest dret. Per a tot això ens acompanyarà el periodista Bru Rovira.