EMERGENCIA

Càritas amb els refugiats rohingyes a Bangladesh

Més de 900.000 persones continuen vivint 34 en camps de refugiats amb pèssimes condicions de vida.

Donar

El poble rohingya s’ha enfrontat a dècades de discriminació sistemàtica, abusos i violències en l’estat de Rakhine, Myanmar. Aquesta persecució ha obligat la població a fugir cap a Bangladesh.

En 2017 una crisi humanitària massiva en l’estat de Rakhine de Myanmar, en l’extrem nord-est de la badia de Bengala va fer que centenars de milers de rohingyes terroritzats travessessin la frontera cap a la veïna Bangladesh. El seixanta per cent d’ells eren menors i tots van parlar de presenciar una violència indescriptible.

El 2022 és el cinquè any de permanència de la població refugiada rohingya en el territori de Bangladesh, sent aquesta ja una crisi prolongada en el temps i amb molt poques possibilitats de resolució vista la situació de Myanmar. Segons dades de l’ACNUR actualitzats a 31 de gener 2022 un total de 920.994 persones resideixen en els 34 camps presents en el districte de Cox’s Bazaar, el 51% nens i nenes.

Incidència de COVID 

Les mesures de contenció del virus adoptades pel Govern bangladeshià han restringit l’accés als camps del personal humanitari i dificultat el normal funcionament de serveis per a una població que depèn en molt gran mesura de l’ajuda humanitària. Aquestes restriccions han afectat severament les activitats d’autonomia i de generació de petits ingressos de la població refugiada, repercutint en un augment clar de les seves necessitats d’accés a aliments, accés a materials de reparació dels seus refugis i de protecció.

Càritas Bangladesh està activa també en aquests mesos fent informació i sensibilització, donant suport d’emergència per a reparar allotjaments, fent seguiment de casos de manera individual i amb visites domiciliàries i cedint espais per a les quarantenes.

Context de la regió

Geogràficament les zones d’assentament dels desplaçats són zones de pujols prop de la badia de Bengala, molt propenses a ciclons i altres catàstrofes naturals. Les zones muntanyenques són propenses a lliscaments de terra per la inestable estructura del sòl, a causa de la desforestació, la qual cosa fa a les comunitats molt vulnerables a les pluges monsòniques que es repeteixen tots els anys en entre maig i juliol. A aquesta situació de vulnerabilitat s’afegeix l’assot de ciclons i tempestes.

El foc és un altre perill cada vegada més significatiu, ja que les flames es propaguen ràpidament en un ambient sec i en els refugis realitzats amb materials temporals. En 2021 hi ha hagut cinc incendis importants, el més greu al març va afectar 4 camps, deixant sense refugi a gairebé 50.000 persones. En 2022 ja hi ha hagut dos incendis que han afectat 476 llars.

El retorn de la població refugiada a Myanmar en el curt i mitjà termini contínua sent poc probable, especialment després del cop d’estat de l’1 de febrer 2021, que ha sumit el país en una situació de conflicte i forta inestabilitat.

El Govern de Bangladesh, en l’absència d’altres tipus de solucions, va començar al desembre 2020 la reubicació de part de la població a l’illa de Bhasan Char, que dista 30 km de la costa i que estava deshabitada. Allí s’han construït refugis per a 100.000 persones, amb l’objectiu de disminuir la pressió i l’amuntegament dels camps. Al voltant de 18.000 persones ja resideixen allí, encara que les agències de l’ONU plantegessin diversos dubtes referent a aquest pla, quant a la seva adequació a les necessitats i drets dels rohingyes.

Com viu la població

Les infraestructures dels camps de refugiats són molt precàries i hi ha factors estructurals que continuen sent un repte en la resposta a aquesta crisi:

  • Importants limitacions en la infraestructura d’aigües, sanejament i higiene.
  • Refugis inadequats per espai i per feblesa de les estructures.
  • Les carreteres internes i externes són limitades o no hi ha un bon accés a aquestes.
  • Falten espais per a activitats comunitàries i àrees recreatives per a les persones.
  • Absència de sistema de gestió de residus.
  • Absència de sistemes d’educació formal per a nens i nenes.
  • Risc de violència cap a dones i nenes.

Les comunitats d’acolliment, que depenen de treballs diaris relacionats amb els boscos, recursos aqüífers i agricultura, es troben ara en situació de vulnerabilitat, a causa de la reducció de les oportunitats d’ocupació i la pressió sobre els recursos naturals.

La sobrepoblació continua sent un dels majors desafiaments del camp, la qual cosa ha resultat en greus repercussions en el benestar físic i psicològic dels refugiats, especialment dels nens/as, les dones i les persones amb discapacitat.

Durant la temporada de pluges es deterioren les carreteres , els camins i les xarxes d’escales, amb el que es dificulta l’accés a serveis bàsics i augmenta la inseguretat, sobretot els abusos físics i sexuals.

Objectiu

Proporcionar serveis de refugi, aigua i sanejament, reducció de desastres, obtenció i millora dels mitjans de vida, educació, suport psicològic i protecció a 45.000 famílies (aproximadament 200.000 persones) llars de famílies refugiades de Myanmar i de les comunitats d’acolliment a Bangladesh.

La Nostra Acció

Càritas Bangladesh va executar durant 2021 accions en els sectors de refugi, aigua i sanejament, educació, protecció i mitjans de vida per un total de més de 7 milions d’euros i fent costat directament a més de 270.000 persones. Per al 2022 han llançat una nova crida internacional per a un total de 10 milions d’euros.

Càritas Espanyola contribueix a això amb un projecte d’acció humanitària de 635.000 euros, dels quals 600.000 són aportats per AECID, que s’enfoca a garantir els drets d’aigua i sanejament de la població rohingya i de la comunitat d’acolliment.

D’altra banda, continuem donant suport a un projecte de protecció i resiliència de dones i nenes víctimes de violència amb un total de 126.285 euros, dels quals 80.000 euros són aportats per la Comunitat de Madrid i amb contribucions d’entitats privades com PwC, Fundación Accenture i el Colegio Oficial de Aparejadores y Arquitectos Técnicos de Madrid.

Et necessitem per a continuar ajudant als refugiats rohingyes

També pots donar suport a l’atenció a aquesta emergència col·laborant en el següent compte

Caixabank ES34 2100 9046 9702 0001 2812