EMERGENCIA

Càritas amb Haití

Cáritas responde ante los graves efectos del terremoto que el 14 de agosto asoló Haití.

Donar

Emergència a Haití

El 14 d’agost va tenir lloc un terratrèmol a Haití de magnitud de 7.2 en l’escala Richter amb l’epicentre a 10 quilòmetres de profunditat prop de Petit-*Trou-de-*Nippes, aproximadament a 150 quilòmetres a l’oest de la capital, Port-au-Prince.

Almenys 136.800 edificis van resultar danyats o destruïts i més de 2.300 persones van perdre la vida. Va ser el terratrèmol i el desastre natural més mortífer de 2021 en tot el planeta i és el pitjor desastre que ha assotat Haití des del terratrèmol de 2010. Segons UNICEF, més de mig milió de nens es van veure afectades.

L’emergència en xifres

Prop de 2.300 víctimes mortals
Més de 12.800 persones ferides

 

800.000 persones afectades
600.000 persones en situació de necessitat
63.645 habitatges destruïts
98.265 cases danyades

Situació actual

Un terratrèmol de magnitud 7,2 en l’escala de Richter va colpejar el sud-oest d’Haití el dissabte 14 d’agost a les 8.00 hora local.  Gran nombre d’edificis van ser destruïts o danyats en els departaments meridionals de Nippes i Grand’Anse. 

Aquest terratrèmol ha tingut lloc en un moment en el qual s’entrecreuaven diferents crisis a Haití. Des de fa dos anys es viu un bloqueig polític i grans buits de poder tant a nivell nacional com en les diferents regions. En diversos moments dels últims anys el país va quedar diverses setmanes totalment paralitzat pels manifestants en l’anomenat “peilock”. El colofó d’aquesta crisi política va tenir lloc amb el recent assassinat del seu president Jovenel Möise al juliol de 2021.

En aquest context va arribar la pandèmia de la COVID-19 i la crisi econòmica lligada a les mesures de prevenció, tancament i confinament. Les conseqüències socioeconòmiques van ser considerables, repercutint sobre la inseguretat alimentària i la desnutrició. Més d’un 40% de la població es trobava ja en situació d’inseguretat alimentària en el moment del terratrèmol.

Aquest nou desastre natural colpeja Haití 11 anys després del devastador terratrèmol que el 12 de gener de 2010 va assolar Haití, amb epicentre entre Jacmel i Puerto Príncipe, la capital del país, i que va causar la mort a 300.000 persones, va deixar sense llar a més d’un milió i va provocar el desplaçament d’altres dos milions.

Resposta de Càritas

Càritas Espanyola, juntament amb Càritas Els Cayes, porta treballant des de 2016 en la zona del departament Sud, el més afectat pel terratrèmol i que va sofrir en aquell any la devastació de l’huracà Matthew. Des de llavors s’estan executant projectes de seguretat alimentària que van aconseguir pal·liar les conseqüències de l’huracà i assegurar el dret a l’alimentació de la població del departament Sud. Aquest fet ha possibilitat una resposta ràpida en tenir equips i fons ja destinats en la zona més afectada pel terratrèmol.

La primera mobilització de fons es va destinar al repartiment de kits alimentaris, de cuina, d’higiene i lones per a tendes de campanya.

Aquests elements continuen sent necessaris, però a més ara es lliuren:

  • Farmacioles sanitàries, equips de primers auxilis i medicaments.
  • Llanternes.
  • Botes.
  • Roba i mantes.

D’altra banda, Càritas Haití i Càritas Les Cayes han insistit en la necessitat de posar en marxa de manera urgent activitats de recuperació de mitjans de vida, principalment agropecuaris, perquè la gent pugui tornar a assegurar-se per si mateixa com més aviat millor les necessitats bàsiques.

Per tant, hem posat en marxa activitats de suport a l’activitat agrícola amb donació d’eines i llavors acompanyades de formacions específiques en agricultura ecològica.

Donarem caps de bestiar, tant boví com oví, amb la introducció d’exemplars sementals millorats i amb un sistema rotatori de donació a altres famílies de la segona cria per a augmentar la cabanya de bestiar de la zona.

A més, es crearan mútues de solidaritat per a l’autoestalvi que permetin a la població comptar amb petites inversions per a les necessitats i evitar els interessos abusius dels prestadors locals.

Finalment, es crearan clíniques mòbils d’atenció primària en les localitats els centres de salut de les quals i hospitals han estat destruïts o no existeixen.

Necessitem la teva ajuda urgent,

dóna ara

Kit d'aliments i articles de primera necessitat

Kit de medicaments i material d'higiene i salut

Lot de material de refugi amb lones