EMERGENCIA

Càritas davant el coronavirus

Donar

De la crisi sanitària a la gestió d’una nova realitat

La pandèmia sanitària ens ha posicionat en un estat d’incertesa que requereix major creativitat i compromís. Sense haver digerit del tot el duel que ha significat aquesta experiència, s’instal·la una greu crisi social i econòmica que afecta cada dia a més persones.

Milers de gestos solidaris s’han mobilitzat per a respondre a aquesta emergència global però ara tenim el repte de reconstruir la nostra comunitat, sostenir a les persones més fràgils i vulnerables, restaurar la convivència, el diàleg social i establir les bases d’un nou ben comú.

I només podrem aconseguir-ho si et sumes, perquè el poder de cada persona canvia la realitat i la transforma.

Actuació de Càritas Diocesana de Tortosa

El nostre objectiu és mantenir i reforçar els programes d’atenció a les persones més vulnerables davant l’efecte sanitari, social i econòmic d’aquesta emergència per coronavirus.

Increment de les peticions d’ajuda

El nombre de demandes d’ajuda s’ha incrementat un 77% des que es va iniciar la crisi, especialment les sol·licituds telefòniques, per xarxes socials i web.

Més persones ateses i més diners per a cobrir necessitats bàsiques

Les demandes se centren en alimentació, habitatge, connexió i dispositius electrònics per a les classes on-line, ajuda per a la realització de tràmits on-line i suport afectiu davant la solitud i incertesa.

Perfils similars, però amb un alt percentatge dels qui mai abans havien acudit a Càritas

Durant aquesta crisi, una de cada tres persones (33%) és nova o feia més d’un any que no acudia buscant ajuda. I un 26% dels qui han acudit a Càritas per aquesta crisi és la primera vegada que ho feien.

Famílies vulnerables

D’entre els 8,5 milions de persones es troben en exclusió social, hi ha un grup de 1,8 milions de persones que acumulen tal quantitat de problemes i necessitats que seran les primeres a notar l’aturada de la nostra economia. Per a esmorteir els efectes de l’emergència per coronavirus els donem suport amb aquesta mesures.

  • Cobertura de necessitats bàsiques i ajudes econòmiques.
  • Lliurament de servei d’àpats i medicaments a domicili.
  • Suport per al seguiment del curs escolar amb equips i accés a internet.
  • Serveis de assessorament telefònic.

Persones majors

A més de l’alt risc que suposa per a la seva salut, l’emergència desencadena altres problemes relacionats amb l’aïllament, el canvi d’hàbits de vida, la solitud i la por al contagi. Tant si viuen a casa com en una residència, reforcem els nostres serveis per a acompanyar-los i millorar la seva situació.

  • Acompanyament telefònic del voluntariat.
  • Lliurament de menjars de servei d’àpats a domicili, facilitar la compra d’aliments i medicaments, recollida d’escombraries.
  • Suport per a salvar la bretxa digital i superar la solitud.

Efectes de la crisi en les famílies que acompanyem

Una vegada més la crisi no ha estat igual per a tots, els més fràgils han vist com més ràpidament i més intensament les seves condicions de vida empitjoraven, i en la majoria dels casos s’enfonsaven en perdre l’ocupació que realitzaven, els minsos ingressos que tenien.

Les dificultats en l’habitatge, en la convivència i en les cures, l’eixamplament de la bretxa educativa i digital i els problemes de salut completen la mirada sobre l’impacte que aquesta crisi ha portat a les famílies acompanyades per Càritas.

  • Tres de cada deu llars no disposen ara mateix de cap ingrés.
  • La pobresa severa (menys de 370€ per a una persona i menys de 776€ per a dos adults i dos menors) s’ha incrementat un 30%.
  • Més de 700.000 persones acompanyades per Càritas, resideixen en llars sense diners per a pagar habitatge ni subministraments.
  • El confinament ha dificultat la convivència i la conciliació de la vida laboral i familiar.
  • En un de cada tres llars ha baixat el rendiment escolar.

Coronavirus i pobresa

Càritas alerta dels efectes socials que aquesta emergència sanitària creada pel coronavirus pot produir en les famílies en situació de pobresa i exclusió que, segons dades de FOESSA és de 8,5 milions de persones, el 18,4% de la població espanyola.

Avalats per la nostra experiència d’acompanyament des de fa més de 70 anys a les persones excloses, urgim al Govern a respondre a aquesta emergència sanitària, econòmica i social amb mesures orientades a “no deixar a ningú enrere”.

Crisi sanitària internacional

Transcorregudes diversos mesos de la crisi del coronavirus ningú posa en dubte ja que aquesta, és una crisi mundial, de la qual només podrem sortir amb anticossos de solidaritat global.

Càritas Espanyola està responent també als riscos i als impactes que aquesta crisi està ocasionant als països més empobrits del nostre món, on les fragilitats en els seus sistemes sanitaris, econòmics i socials incrementen la vulnerabilitat de milions de persones.

Migrants, refugiats, desplaçats interns, nens, persones majors, famílies senceres no compten amb la possibilitat d’accés a la sanitat, ni a l’aigua potable, ni a mesures de protecció, alhora que vegada amenaça la seva seguretat alimentària i les seves ja de per si mateix fràgils economies.

Per això al costat de les Càritas Locals i en coordinació amb la xarxa internacional estem posant en marxa plans de resposta que passen principalment per:

  • Donar suport a l’aprovisionament de materials de protecció i accions de sensibilització i informació comunitàries sobre els riscos de la pandèmia i la seva prevenció.
  • Donar suport a programes d’aigua, sanejament i higiene.
  • Donar suport a programes de distribució o aportació en efectiu per a l’accés a aliments i subministraments bàsics, reforçant al seu torn programes de seguretat alimentària.
  • Donar suport a programes que mantinguin les possibilitats de generar ingressos en les famílies.
  • Donar suport a programes que generin cohesió social i solidaritat comunitària mentre s’aborden les perdudes i el sofriment.
  • Donar suport a reforços en l’atenció de primera necessitat a persones desplaçades, migrants i refugiats.
 
Coneix detalladament la nostra acció davant la pandèmia a Àfrica, Amèrica Llatina i Carib, Àsia i Europa i Orient Mitjà.

Necessitem la teva ajuda urgent

dóna aquí

O en la siguiente cuenta

Caixabank ES21 2100 9046 9402 0005 5873

 

Gràcies per donar-nos suport en aquesta emergència