07/11/2024

Tretze preguntes i respostes de Càritas davant l’emergència per inundacions

Resolem tots els teus dubtes i t'expliquem el nostre treball. Coneix-ho.

Si has escoltat informació contradictòria, si vols conèixer més en profunditat el nostre treball o si estàs pensant a col·laborar i no saps com, aquí et deixem tretze preguntes i respostes per a buidar tots els teus dubtes.

Què estem fent en Càritas per a respondre a l'emergència?

En Càritas hem posat en marxa un protocol per a gestionar de manera eficaç la resposta a l’emergència causada per la DANA.

Hem establert a més una campanya per a canalitzar la solidaritat de la societat espanyola davant els quantiosos danys causats per aquesta catàstrofe natural i la gran quantitat de recursos que seran necessaris per a la reconstrucció.

A València, ara els esforços se centren, sobretot, en la coordinació de l’ajuda i en la identificació en el terreny de les necessitats més urgents, sobretot d’aquelles persones que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat i que després d’aquesta DANA es troba en una situació molt més complexa.

També estem coordinant la labor de les persones voluntàries en les tasques de neteja i d’acompanyament a les famílies. Per a això, s’està facilitant tot tipus de material: guants, màscares, kits de neteja i també aliments i articles de primera necessitat.

Les tasques principals són el drenatge d’aigua, retirada de fang i llot, neteja de carrers i cases, així com la retirada d’estris i vehicles per al desbloqueig de carrers.

A més estem gestionant les donacions en espècie de grans empreses que, per la seva enorme capacitat logística, poden facilitar diferents béns en el punt en el qual es necessiten.

Tant en Letur (Albacete) com en Mira (Conca), estem prestant el suport necessari a la població afectada i avaluant els danys causats pel temporal. Hi ha altres localitats afectades a Màlaga i Almeria a les quals també estem secundant.

Pot arribar a saturar tanta solidaritat?

La resposta de la societat està sent extraordinària, la qual cosa suposa una nota d’esperança enmig de tant de sofriment.

Tenim moltes vies perquè puguis canalitzar la teva solidaritat: web, bizum, transferències bancàries…

Les necessitats són moltes i tota l’ajuda és necessària.

Quins són els principals obstacles a l'hora de gestionar aquesta emergència?

Nosaltres som conscients per l’experiència  de treball que tenim en les emergències internacionals -i també en les quals hem tingut aquí a Espanya per exemple amb el volcà de La Palma-, que el prioritari és la coordinació i la comunicació. Després ve l’acció. Posar l’acció per davant sense una correcta coordinació i comunicació és un profund error perquè serà una ajuda ineficient.

En aquests moments estem treballant amb els equips que es troben en el terreny perquè es coordinin bé entre si i amb les autoritats locals. És absolutament bàsic.

Ara en la primera setmana estem fent un enorme esforç de coordinació no sols extern sinó també intern.

L’altre  gran obstacle és la desinformació. Les xarxes socials a vegades no ens ajuden perquè des d’elles es llancen missatges que generen confusió en la població. Per això demanem a tota la població que acudeixin sempre a les fonts oficials i institucionals d’informació.

Des de quan portem en el terreny i en quines àrees treballem?

Som presents en pràcticament tots els racons del nostre país a través de les nostres Càritas parroquials que són gairebé 6.000. Per això, no hem hagut de “acudir” a l’emergència perquè ja érem allí. A València, de les 426 Càritas parroquials que existeixen, tenim 37 especialment afectades per la DANA.

Però no són les úniques. Tenim altres poblacions que també requereixen la nostra atenció com Letur (Albacete), la localitat de Mira (Conca) i altres zones com Almería, Sant Feliú, Màlaga, on també s’han registrat importants danys materials.

La labor que estem fent és sobretot de reorganització, tant d’equips com de béns i materials, per a enfrontar-nos a aquesta nova realitat perquè el context habitual en el qual treballàvem ha canviat dramàticament després de la DANA i nosaltres hem de fer un exercici d’adaptació per a respondre a aquest nou context i fins a noves necessitats. Nosaltres també hem estat afectats per la DANA.

Els equips que estan atenent l’emergència en el terreny estan treballant a identificar les necessitats a mitjà i llarg termini alhora que estan donant resposta a l’urgent com el lliurament d’aliments, aigua o productes d’higiene, tant higiene personal com neteja domèstica.

Com es gestionen la roba i les donacions en espècie?

Encara que és cert que en un context d’emergència tot ajuda és ben rebuda, hem de ser molt conscients dels béns donats en espècie poden complicar la logística.

En Càritas a través de Moda RE, la nostra iniciativa social de recollida i reciclatge de roba, comptem amb suficients prenguis per a atendre l’emergència, per això en aquests moments no és el més prioritari.

Aquesta emergència tindrà efectes a molt llarg termini. Per això és molt important poder garantir que comptem amb els fons necessaris per a poder continuar ajudant a les persones afectades quan la tensió mediàtica deixi de ser present sobre aquesta emergència.

La nostra experiència ens diu que quan tothom s’oblidi del succeït Càritas, que ja era allí abans de la DANA continuarà estant després.

Què farem en Càritas amb les donacions de grans empreses?

Destinarem els fons als projectes que les Càritas afectades prioritzin per a poder continuar garantint la seva labor en les zones més afectades. No parlem sol de València, sinó també d’altres zones com com Letur (Albcete), la localitat de Mira (Conca) i altres zones com Almería, Sant Feliú, Màlaga, on també s’han registrat importants danys materials.

Quant a les donacions en espècie de grans empreses suposen un avantatge en relació a la logística, classificació i recepció del material per part dels equips de Càritas que treballen en el terreny. Venen concorde a un estàndard de qualitat que permeten ser distribuïts de manera immediata.

Com s'estan gestionant els fons dels donants i com es gestionaran en el futur?

Els fons dels donants estan sent destinats a atendre les persones afectades.

Ara en aquest primer moment, aquests fons ens estan ajudant a poder respondre a l’emergència amb l’adquisició de béns materials que es necessiten en el terreny de manera urgent, com a productes de neteja, aliments, etc.

Una vegada superada la fase d’emergència, començaran els projectes a mitjà i llarg termini per a restituir els mitjans de vida de les persones i la reconstrucció dels béns immobles danyats per a poder continuar garantint la labor de Càritas en favor de les persones en situació d’exclusió.

Com pots ajudar?

La dramàtica situació que estan vivint milers de persones afectades, està generant una ona de solidaritat i mobilització sense precedents al nostre país i fora de les nostres fronteres.

Des de Càritas, agraïm tots els oferiments rebuts. En aquests moments l’ajuda més eficient són les aportacions econòmiques a través de la campanya de Càritas “Greus inundacions a Espanya”.

A mesura que Càritas València, i altres possibles Càritas afectades, vagin identificant les necessitats, comunicaran quins són els suports que necessitarà la població afectada.

Qui poden ser voluntaris?

Encara que és cert que en un context d’emergència tot ajuda és ben rebuda i hi ha tasques que no necessiten una gran especialització, hem de ser conscients que no tots podem ni sabem fer de tot.

L’emergència de la DANA comptarà amb conseqüències a mitjà i llarg termini. Per això és important realitzar un seguiment sobre quins són les necessitats que van sorgint a cada moment i quin tipus de col·laboració és més efectiva.

Les persones que volen presentar-se voluntàries han de fer-ho a través d’alguna organització que ja estigui treballant en la zona. D’aquesta manera els podran dir quines tasques són més necessàries cobrir i quines són les mesures de seguretat necessàries.

El missatge de Càritas per a les persones que volen ajudar és principalment que es registrin com a voluntaris de Càritas perquè l’ajuda d’un voluntari ha de ser sempre coordinada i organitzada.

No poden ser ajudes puntuals, sinó que necessitem tenir una certa planificació per a optimitzar quines són aquestes ajudes i per a donar el millor a les persones que la necessiten en aquest moment.

Les persones que vulguin oferir la seva ajuda ja sigui material o com a voluntaris es poden posar en contacte amb Càritas València:

  • Direcció d’email única per a la gestió de tots els oferiments i demandes (donacions, voluntariat, sol·licituds d’ajuda, etc.). Escriure email.
  • Número de telèfon únic per a la gestió de tots els oferiments i demandes (donacions, voluntariat, sol·licituds d’ajuda, etc.): 963 919 205
Per què la donació econòmica és la millor manera d'ajudar?
  • Redueix costos i temps de gestió.
  • Fomenta i impulsa el comerç de proximitat.
  • Facilita la nostra resposta davant les demandes concretes que té la població afectada de cada moment.
  • Millora la nostra capacitat per a acompanyar en el mitjà i llarg termini, més enllà de les necessitats més immediates en una segona fase de reconstrucció.
Com puc realitzar la meva aportació econòmica?

A través de la nostra comptes bancaris

  • Caixabank ES34 2100 9046 9702 0001 2812

  • BBVA         ES56 0182 4332 8002 0018 6184

  • Santander ES58 0049 2608 2621 1530 8553

  • BIZUM 06655

I en la nostra web www.caritastortosa.org

  • Demanem als ciutadans que tinguin paciència si, en alguns moments, la web va més lenta de l’habitual. Això és degut a l’enorme resposta ciutadana a aquesta campanya.

A través dels comptes bancaris que les Càritas Diocesanes tenen obertes per a donar suport a aquesta campanya.

Altres oferiments. Si ets una empresa i vols oferir algun suport no econòmic, posa’t en contacte amb nosaltres a través de la següent direcció de correu electrònic.

Cal no oblidar que les donacions realitzades a entitats acreditades com Càritas et donen dret a una desgravació fiscal.

Existeix diferenciació per part de Càritas en el repartiment de les ajudes sobre el terreny?

En Càritas atenem a totes les persones que acudeixen a nosaltres per a sol·licitar-nos ajuda. No discriminem a ningú per raó de sexe, religió o origen. El nostre principal criteri a l’hora de donar suport és la situació de vulnerabilitat i exclusió social en la qual es troba la persona.

Arriba l'ajuda als afectats?Per què els ciutadans poden confiar en Càritas?

L’ajuda està arribant a les persones afectades. Càritas és present i ho hem estat sempre en totes les poblacions que s’han vist afectades per la tragèdia.

Les persones que formen part d’aquestes poblacions sempre han comptat amb la proximitat i el suport de Càritas a través dels nostres equips parroquials. Abans, ara i després, Càritas està i continuarà estant en el dia a dia de les famílies i de les persones més afectades.

Per aquest motiu som un canal adequat per a canalitzar la solidaritat de la societat.

Som presents en tot el territori nacional des de fa 75 anys. La nostra missió és promoure el desenvolupament integral de les persones i dels pobles. L’any passat, vam acompanyar a més de 2,5 milions de persones dins i fora de les nostres fronteres amb una inversió total de més de 486 milions d’euros.

D’aquest total, 1,3 milions de persones van ser ateses a Espanya. El suport que van rebre aquestes persones va estar relacionat, sobretot, amb la reinserció laboral, i ajudes per a pagaments relacionats amb l’habitatge (subministraments i lloguer), a més de suport psicosocial a persones sense llar i persones majors que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat, entre moltes altres activitats.

La nostra labor és possible gràcies al suport dels nostres donants particulars i de nombroses empreses. El 67% del nostre finançament procedeix de fons privats i el 32% de fons públics.

De cara a la transparència, acreditem els nostres comptes anuals i derivem a avaluació externa la nostra gestió d’acord amb els Indicadors de Transparència i de Bon Govern de la Plataforma del Tercer Sector i els Estàndards de Gestió de Caritas Internationalis. Pots veure més info sobre transparència aquí.