Project Description

TESTIMONIS DE LA MISERICÒRDIA – MEMÒRIA 2015

“A la convocatòria del Jubileu Extraordinari, el Papa Francesc, ens va convidar a fer una reflexió sobre les obres de misericòrdia. És evident que això implica fixar la nostra mirada sobre el que estem fent com Església Diocesana i en cada comunitat concreta, pel que fa a la dimensió social i el compromís amb els pobres. Aquesta Memòria que presentem és la recopilació de totes aquelles iniciatives, accions, projectes i campanyes que, de manera organitzada i coordinada a través de Càritas, s’han realitzat al territori diocesà en 2015. i podem estar contents perquè és molt el que es fa.
En aquest Any Jubilar de la Misericòrdia, ens sentim més que mai amb la necessitat d’obrir el cor a totes les situacions de precarietat i de sofriment i a curar totes les ferides. Ens sentim cridats a ser veu dels que no tenen veu i denunciar la indiferència i l’egoisme dels rics.
Com ens diu el Papa, cal que “obrim els nostres ulls per mirar les misèries del món, les ferides de tants germans i germanes privats de la dignitat, i que ens sentim disposats a escoltar el seu crit d’auxili. Que les nostres mans s’estrenyin les seves, i que els acostem a nosaltres perquè sentin la calor de la nostra presència, de la nostra amistat i de la fraternitat “(MV, 15).
El clam del proïsme ens empeny a anar més enllà del “donar” o dels gestos quotidians de solidaritat per a comprometre’ns en la transformació social, és a dir, en la proposta i el projecte del Regne que suposa “crear una nova mentalitat que pensi en termes de comunitat, de prioritat de la vida de totes les persones sobre l’apropiació dels béns per part d’alguns “(EG, 188). Hem de ser conscients que calen noves estructures, noves conviccions i actituds també noves. Ja us deia en la meva Carta Pastoral compassius com el Pare que “no té veritablement un cor misericordiós envers els pobres el que no estima la pobresa per a si mateix” (n. 18).
Vull aprofitar aquestes paraules per manifestar el meu agraïment a tantes i tantes persones que fan real la preocupació de l’Església pels més desfavorits de la nostra societat. També vull convidar-vos a aprofundir més i descobrir què hi ha darrere de cada apartat i de cada xifra i valorar que, si bé és important tot el que fem, més important encara és com ho fem, perquè ens juguem la identitat i la credibilitat. La nostra missió, com diu el Pla Estratègic, no és altra que mostrar el rostre misericordiós del Pare que acull, cura, acompanya i salva.
Desitjo que la lectura d’aquesta Memòria ens animi a tots i a totes a ser veritables testimonis de la misericòrdia. “

 

Enrique Benavente Vidal, Bisbe de Tortosa
DESCARREGAR MEMÒRIA 2015