Noticia27/09/2024

29 de setembre: Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

«Déu camina amb el seu poble»

El proper 29 de setembre, l’Església celebra la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2024 sota el lema «Déu camina amb el seu poble». Els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana destaquen la importància de crear comunitats acollidores i missioneres, caminar junts i aprofundir en aquesta missió de l’Església, en sintonia amb el missatge del papa Francesc.

Novetats d’aquest any

Aquest any, la Conferència Episcopal Espanyola llança «Creuant Fronteres», un podcast en quatre capítols que aborda com ha de ser l’acció de l’Església amb les persones migrades. Aquesta iniciativa es basa en l’exhortació pastoral «Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb migrants». Cada episodi reflexiona sobre un dels següents temes:

  • «Perquè som catòlics»
  • «Primer conversió»
  • «Una pastoral amb ells»
  • «Tu, què pots fer?»

Missatge dels bisbes

En comunió amb el Papa, els bisbes recorden que «Déu camina amb el seu poble», subratllant el vincle d’amor i tendresa que Déu estableix amb nosaltres en cada moment de la història. Ens conviden a aprofundir en el do de la catolicitat i en la missió compartida, reconeixent l’aportació de les persones migrades i la riquesa de la diversitat. També ens animen a conèixer i aprofundir en l’exhortació pastoral «Comunitats acollidores i missioneres», que serveix com a eina per construir un camí compartit en el qual ningú quedi enrere.

Reflexió i acció

Els bisbes ens conviden a revisar el nostre camí, les nostres relacions i com contribuïm a la societat amb una cultura de vida, dignitat humana i bé comú. Reconeixen que la mobilitat humana és un dels signes d’identitat de la nostra època i aprofundeixen en la tradició bíblica, veient la història humana com una història de salvació. Des de la creació fins al final de la història, l’Església, fundada en Jesucrist i els seus apòstols, és diversa i oberta al mestissatge. Jesús s’identifica amb cada migrant, especialment amb els més vulnerables i marginats, que són els primers destinataris de la bona notícia del Redemptor.

Crida a la comunitat

Avui, com sempre, seguim el Senyor Jesús en comunitat. Les comunitats petites, territorials o de referència conformen l’Església a tot arreu. La catolicitat ens obre a la diversitat i al mestissatge, a la trobada de cultures, promovent l’harmonia i la unitat sense uniformitat. El nostre temps ho posa cada vegada més de manifest.

Integració de la fe i la vida

Els bisbes destaquen que no podem separar la vida de la fe, la pràctica religiosa de l’actuar quotidià, ni la llum de l’Evangeli de les nostres decisions polítiques. Ens conviden a revisar la nostra actitud i comportament personal i social respecte als migrants i estrangers, i a parlar amb ells, no sobre ells.

Alegria i esperança

Finalment, els bisbes expressen l’alegria de saber que Déu camina amb el seu poble, descobrint el seu pla de fraternitat i com ho realitza amb tendresa, misericòrdia i confiança en cadascuna de les seves criatures.