CÀRITAS PRESENTA LA MEMÒRIA SOCIAL 2016

Càritas ha presentat avui dijous 15 de juny, la memòria social corresponent a l’any 2016. Ho ha fet a la sala del Tinellet del Palau Episcopal on el Bisbe Enrique Benavent, President de Càritas Diocesana, acompanyat pel Director Agustín Castell i els seu Secretari General Agustí Adell, han posat de manifest l’acció social que s’ha portat a terme durant l’any passat. La presentació ha estat a partir de la Declaració Universal dels Drets Humans, on els representants de Càritas han explicat com es contribueix a través dels projectes (i dintre de les limitacions) a fer efectius diferents articles dels Drets Humans. També han insistit que és deure de tots i especialment de les administracions treballar per crear polítiques socials que incloguin a tothom, protegeixi als més febles i no generin desigualtats.

Així a través dels articles 2, 3, 23, 25, 26 i 29 s’han explicant els 22 projectes socials que porten a terme a través de les 34 Càritas Parroquials o Interparroquials existents arreu de la diòcesi. També s’ha posat novament de relleu com aquesta tasca no hagués pogut fer-se mai, sense la col·laboració desinteressada d’un total de 865 persones voluntàries que de manera desinteressada dediquen el seu temps i talent per fer un món més just.

Durant l’any 2016, Càritas ha acompanyat a 10.720 persones – 3.648 famílies fent-los costat en diferents àmbits de la seva vida. El 76% del volum d’activitat 1.815.396 € ha estat orientada a cobrir primeres necessitats a través dels seus 6 projectes de caràcter assistencial, cosa per la qual Càritas és ja molt coneguda i reconeguda. Però Càritas porta endavant altres projectes dintre de l’àrea que anomena de “Promoció i Empoderament de Persones i Famílies”, que per ser projectes d’abast més reduït, tenen sempre una repercussió mediàtica menor, però que són tan o més importants que els altres i pels quals Càritas en fa un especial aposta. En total són 16 projectes que engloben àmbits com l’acollida i acompanyament personalitzat, la promoció i capacitació per al món laboral, promoció de la família, treball intercultural, infància, empoderament de la dona, persones privades de llibertat, gent gran i altres projectes que es poden trobar descrits en més detall a la pàgina web www.diocesa1-cp5000.wordpresstemporal.com/caritastortosa.org. Aquests projectes de promoció i empoderament representen una despesa global de 244.455 € un 10,3 % del volum d’activitat total. Per tant 2.059.851 € han estat destinats a l’acció social directa. Si es té en compte que el pressupost total executat és de 2.383.812 €, es dedueix fàcilment que 86 € de cada 100 € han retornat a la societat en forma d’ajudes directes o projectes de promoció i empoderament, per la qual cosa es mantenen com fins ara uns excel·lents paràmetres d’eficiència econòmica i retorn social.

Tan mateix i analitzant les dades de manera comparada, Càritas ha atès durant el 2016 el 23% més de famílies que fa 4 anys (2013), tot i que ha disminuït en un 1,6% respecte del 2015 . Això dona una idea de la lenta recuperació dels sectors més vulnerables si ho comparem amb l’acceleració econòmica , que de moment, només arriba a uns pocs.

Per altra banda, s’ha destacat que aquestes dades van en relació amb els indicadors estadístics oficials sobre les condicions de vida a l’estat espanyol (ECV-2016) que indiquen que durant el 2016 el llindar de risc de pobresa es va situar en el 22,3% de la població, mentre que en 2015 era del 22,1%. D’aquesta manera es consolida la tendència de l’augment de la desigualtat social, la qual no ens podem permetre si volem ser una societat avançada que respecta i promou els drets humans.

Un any més Càritas ha reclamat a les administracions competents la creació de polítiques socials que frenin la desigualtat i aconsegueixin frenar la transmissió intergeneracional de la pobres ja que 8 de cada 10 persones que vivien en greus dificultats econòmiques quan eren infants, estan tornant a viure en aquestes condicions quan són adults.

Per últim s’ha fet una forta crida als poders polítics perquè impulsin polítiques internacionals que garanteixin els drets humans i protegeixin les vides de les persones refugiades i migrants, impedint que es vegin abocades a prendre rutes més perilloses; millorin el sistema d’acollida perquè sigui flexible, sostenible, i permetin la veritable integració de les persones; facilitin noves vies legals i segures; posar fi a les devolucions il·legals i garanteixin que totes les persones puguin sol·licitar l’accés a la protecció internacional, així com aconseguir la protecció efectiva de les que es troben en una situació de major vulnerabilitat.

DESCARREGAR MEMÒRIA 2016

Càritas presenta la Memòria Social 2016

agost 4th, 2017|0 Comments

CÀRITAS PRESENTA LA MEMÒRIA SOCIAL 2016 Càritas ha presentat avui dijous 15 de juny, la memòria social corresponent a l’any 2016. Ho ha fet a la sala del Tinellet del Palau Episcopal

VEURE TOTES LES NOTÍCIES

CANVIA UNA VIDA AVUI MATEIX

Mentre la pobresa, la injustícia i la desigualtat persisteixin, cap de nosaltres podrà realment descansar.

VOLUNTARIAT
FER UN DONATIU